Pytanie odnośnie opon i śrub do felg stalowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

1)
    Dobra, może jakbym drugie pół dnia korzystał z szukajki to bym coś konkretnego znalazł, ale wcale nie jestem tego pewien. Szukam jakiegokolwiek warsztatu w Wawie i okolicach, który mógłby mi zamontować (ewentualnie także sprzedać) tempomat, biorąc za to odpowiedzialność i jakąś tam gwarancję itepe.

Wiem, że drążek mógłby mi zamontować każdy mechanik, tempomat mógłby mi uaktywnić ktoś na spocie. Tyle że wtedy może się okazać przy aktywacji, że coś jest nie tak i trzeba to będzie znowu rozbierać, a jeszcze po drodze być może musiałbym latać i uzupełniać brakujące wiązki, kostki, czy co tam jeszcze może być.

Dlatego proste pytanko: czy ktoś montował tempomat poza ASO / czy ktoś może coś polecić w Wawie / ile to może kosztować (robocizna)?

2)
    Jakiś czas temu był tu temat o światłach do jazdy dziennej i raczej został pomysł zjechany. No ale mimo to chciałem się dowiedzieć, czy ktoś je montował do O1 i ile to mniej więcej trwa i kosztuje (z racji dużej ilości zabawy przy elektryce, o ile dobrze rozumiem nasze przepisy). Poza tym niektórzy twierdzili, że blokują one przepływ powietrza do IC. Mógłby ktoś to rozwinąć? Przecież te światła są małe, a miejsce ich zamontowania można w jakichś tam granicach dobrać sobie do potrzeb. Naprawdę przeszkadzają, czy po prostu co poniektórzy uważają to za profanację pięknej "twarzy"?

Będzie wdzięczny za pomoc.
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

witajcie
    wiem zebyly te tematy poruszane, ale chce zapytac o dwie rzeczy: po pierwsze czy lepiej kupic na zime opony kierunkowe np Goodyear UG7 czy lepiej kupic opony niekierunkowe.

i pytanie drugie, jesli chodzi o śruby do felg stalowych. w chwili obecnej mam założone orygianalne alufelgi, i teraz kupilem felgi stalowe - czy do nich musze dokupić sruby czy można spokojnie założyc na tych samych? bo słyszałem na ten temat sprzeczne opinie.

pozdrawiam i dziekuje za odp

janusz
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• Piotr_T
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 479

janusz_007, kierunkowa opona daje lepsza stabilizacje jazdy - taka teoria, poza tym UG7 to akurat uwazam za swietne opony (sam takie mam), w zeszlym roku bylem na nich na Slowacji i tam gdzie duzo aut mielilo juz kolami i zapinalo lancuchy nasze autko dawalo sobie smialo rade.
      Co do srub to ja przykrecam na te same, w ASO powiedzieli, ze to sa sruby uniwersalne do alu i do stalowek.

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zdecydowanie polecam opony kierunkowe. Tak jak napisał kolego powyrzej opony te umożliwiaja lepsze (bardziej precyzyjne) prowadzenie auta niz opony niekieunkowe. Zdecydowanie lepsze są takze na mokra nawiezchnię (a w Polskich warunkach 90% czsu jazdy w zimie odbywa siewłaśnie potakiej nawierzchni) poniewaz dzięki swojej kierunkowej żeźbie bieżnika lepiej i szybciej odprowadzają wodę.
        Czarny Elegance

Komentarz

• nickmar
          Drive
          • 2007
          • 83

Jesli chodzi o sruby to ja np. po zmianie felg na aluminiowe dostalem nowy komplet ale tylko z tego wzgledu ze czarne kiepsko by sie komponowaly z kolorem felgi, w twoim przypadku nie ma to az takiego znaczenia.

Komentarz

• janusz_007
            Rider
            • 2007
            • 473

te same sruby podejda to ok, nie kombinuje i zakładam. a jesli ewentualnie śruby by byly nie te co trzeba to mozna to jakos poznac?? czy nie bardzo? nie odkręcą sie jakos czy jak?

felgi kupilem chyba z golfa IV, ale maja nalepke ze pasuja do audi/vw/seat/skoda i maja identyczne parametry jak moja zapasówka tzn 6j15H2,wiec powinno byc tak samo

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

będą dokładnie pasować te felgi i śruby. Śruby ori. od felg stalowych pasują także do felg ori. alu.
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• uwe
                Ambiente
                • 2007
                • 120

Dokładnie! Jak masz alumy fabryczne, to śruby są takie same jak do stalówek. Tylko jak kupujesz felgi alu nieoryginalne - to nich są zazwyczaj inne śruby.
                OII COMBI 2.0 TDI

Komentarz

• janusz_007
                  Rider
                  • 2007
                  • 473

dzieki dzieki dzieki za pomoc

Komentarz

• heron
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 41

Gwoli scislosci to sruby do stalowek maja leb kulisty a te do alusow maja zwykle stozkowy. Skoda daje do fabryczbych alusow sruby z lbem kulistym - stad pasuja one tez do stalowek.
                    Czy niedopasowane sruby sie beda odkrecac to nie wiem, ale z tego co slyszalem to sruby z lbem kulistym zniszcza gniazda w alusach. Oczywiscie te skodo-we alusy sa przystosowane do kulistych srub, wiec sie nie martw :twisted:
                    Pozdro,
                    Heron

Komentarz

• janusz_007
                      Rider
                      • 2007
                      • 473

ja mam prawdopodobnie felgi z golfa IV przywiezione z niemiec, ale mysle ze to spokojnie podejdzie, bo pisze na nich ze pasuja do skody wiec ma byc ok parametry są te same;p zreszta jutro bede zakladal to wyjdzie w praniu. w kazdym razie podsumowujac: do felg stalowych maja byc szpilki kuliste tak?

Komentarz

• endryu
                        RS
                        • 2006
                        • 3773
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez janusz_007
                        do felg stalowych maja byc szpilki kuliste tak?
                        tak. Ale śruby nie szpilki. Szpilki są pod nakrętki (drobne wyjaśnienie).

Komentarz

• janusz_007
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

kurcze powiedzcie mi ktore to są kuliste bo nie bardzo kumam i nie jestem pewien jakie ja mam. http://moto.allegro.pl/item259202058...cynkowane.html - te z lewej to są stożkowe a te z prawej kuliste tak? jesli chcialbym zalozyc stozkowe do felg stalowych to co sie stanie? dziekiz a odp

Komentarz

• endryu
                            RS
                            • 2006
                            • 3773
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

na lewym zdjęciu są stożkowe i kuliste- co druga licząć od lewej. Jak założysz stożkowe to przy dłuższej eksploatacji zdeformuje się gniazdo styku na feldze, w ktorym siedzi śruba. Może także dojść do luzowania się śrub (w sytuacji ekstremalnej).

Komentarz

Pracuję...